Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Iz Fonda PIO Republike Srpske 11 penzionera prima penzije veće od 1.500 maraka, ali u top 11 nisu ni bivši predsednik Predsedništva BiH Živko Radišić, ni bokserski as Marijan Beneš.

U penzionere sa rekordnim primanjima ne spada ni penzionisani predsednik RS, akademik Rajko Kuzmanović, mada mu, računajući i ostale stalne prihode, na račun svakog meseca „legne“ najmanje 3.300 maraka.

Penzijom sa četvorocifrenim iznosom ne mogu se pohavaliti ni najstariji živi banjalučki partizan spomeničar Milan Puzić, ali ni predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj, kao ni drugi poznati penzioneri, nekadašnji političari, sportisti i javne ličnosti.

Ako je suditi po podacima Fonda PIO RS, u penzionerskoj populaciji u Srpskoj vlada stara jevrejska mudrost: „dabogda bio zdrav, bogat i nepoznat“. Najveće domaće penzije u Srpskoj primaju anonimni ljudi, koji su tokom profesionalne karijere „radili sa parama“, u bankama ili osiguravajućim kućama.

Limitirani koeficijentom

Možda ih viđate u parku gde igraju šah ili se zabavljaju s unučićima, a da i ne slutite da im je penzija i do deset puta veća od minimalne. U takve spada i gospodin koji prima rekordnih 1.794 maraka mesečno.

– Nekima od njih bi penzije bile i veće, s obzirom na prosečne plate koje su primali, ali su penzije u RS limitirane koeficijentom četiri – kažu u Fondu PIO RS.

Identitet penzionera sa nadebljim novačnicima ne žele da otkriju, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, ali navode da penzioneri rekorderi žive najčešće u najvećim i najbogatijim gradovima RS: Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Prijedoru.

– Korisnici koji primaju penzije veće od 1.000 KM u pravilu su radili u sektoru bankarstva ili osiguranja, elektroenergetici, telekomunikacijama, pravosuđu, na univerzitetima ili u zdravstvu – kažu u Fondu.

Više od magične hiljadarke, ali mnogo manje od rekordnih 1.794 KM, iznosi penzija akademika Rajka Kuzmanovića, emeritusa Univerziteta u Banjaluci i bivšeg predsednika RS, koji je u penziju otišao pravo iz Palate RS, da bi se nakon njega u predsednički kabinet uselio njegov mladi mentor Milorad Dodik.

Nije uzeo “beli hleb”

Uz penziju od „samo“ 1. 200 KM, Kuzmanović zarađuje 1.250 KM kao predsednik Akademije nauka RS, te još 850 KM naknade „kao i svaki drugi akademik“, a uz to objavljuje knjige.

– Nisam ja zainteresovan za novac. Iako su me nagovarali, nakon isteka mandata predsednika RS nisam uzeo „beli hleb“, mada sam tako mogao inkasirati 27.000 KM – kaže skromni akademik.

Mada ga mnogi sumnjiče za to, ni predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj, kaže da „nije ni blizu“ kluba najbogatijih penzionera, jer njegova penzija ne iznosi „ni hiljadu maraka“.

– Najveće penzije primaju ljudi koji su radili u bankama i osiguravajućim kućama. Jesam radio u Fondu PIO RS, bio sam i rukovodilac, ali Fond PIO kod nas nije osiguravajuća kuća nego socijalna ustanova koja zbrinjava, u nekim slučajevima, čak i ljude bez radnog staža – jada se Rakulj, koji je nekad bio i predsednik Izvršnog odbora Prnjavora.

Mediji su, međutim, ranije objavili da ni Rakulj nije siromašan, jer uz penziju, na osnovu članstva u komisijama i upravnim odborima, ima solidnu dodatnu zaradu.

Članu Predsedništva BiH 619 KM

Kada je 2001. na poziciji člana Predsedništva BiH završio radni vek, Živko Radišić je, tvrdi, dobio penziju od 619 KM. Danas je to naraslo na 1.245 KM.

– Penzionisan sam, kao i svaki drugi radnik, po zakonu, sa 42 godine staža. Kad mi je istekao mandat nisam hteo “beli hleb”. Bilo bi nemoralno prema ovom siromašnom narodu uzeti iz budžeta 8 plata po 1.440 KM. Istog je stava bio i kolega Alija Izetbegović – kaže Radišić.

Tvrdi da nema nikakvih dodatnih prihoda, osim “ako med dobro ponese”. U rodnom Palančištu na Kozari Radišić ima pčelinjak sa 11 košnica.

– Mladen Bosić me optuživao da zarađujem 2.000 KM mesečno u Senatu RS, ali senatori nemaju ni marke paušala. Jedino za sednice dobijamo naknadu u visini pola prosečne plate, što je oko 400 KM, ali Senat zaseda samo jednom godišnje, 9. januara – kaže Radišić.

Šampion na minimalcu

Proslavljeni boserski šampion Marijan Beneš jedan je od najpoznatijih, ali ne i najbogatijih penzionera u Republici Srpskoj.

Istina, prema svedočenjima njegovih bliskih prijatelja, kad se sve sabere, Marijan nakupi oko 2.000 KM mesečno, ali zahvaljujući penzijama i rentama iz susednih zemalja. Od Fonda PIO RS bokserska legenda, tvrde oni, prima svega 320 maraka.

Na platnom spisku Srbije

Milan Puzić (103), najstariji banjalučki živi partizan, kao i većina drugih veterana Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu, penziju ne prima od Fonda PIO RS, nego iz Fonda PIO Srbije. Puzićeva penzija iznosi 950 KM mesečno, a u SUBNOR tvrde da ni druge partizanske boračke prenzije nisu tako basnoslovne kako se u narodu veruje.

Nešto veće penzije iz Srbije, koje bi se možda i mogle naći na vrhu top liste, primaju penzionisani visoki oficiri JNA, odnosno Vojske RS.

 

Izvor: Blic