Foto: NOAA / EPA;

 

Uragan Irma usmrtio je pet osoba na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a još jedna osoba je poginula na ostrvu Angvila.

“Potvrđeno je pet smrtnih slučajeva”, navodi se u saopštenju vlade Britanskih Devičanskih Ostrva, prenosi AFP.

 Kako navodi agencija, iz kancelarije policije sa Angvile je saopšteno telefonom da je čovek poginuo kada se kuća obrušila na njega.

Kako su prethodno agencije prenele, američki Nacionalni centar za uragane (NHC) je saopštio da je razorni uragan Irma oslabio na kategoriju tri, ali upozorio da će najverovatnije ponovo ojačati na putu ka Floridi, a guverner te države Rik Skot je upozorio stanovnike da će usled uragana na nekim mestima voda biti do četiri metra i poplaviti kuće.

NHC, sa sedištem u Majamiju, upozorio je da, iako je Irma oslabila, “očekuje se da će ponovo ojačati na putu ka južnoj Floridi”, preneo je Rojters.

Kako je javio AP, guverner Floride je pozvao svakoga ko živi u zoni evakuacije na jugozapadu države da napusti dom do podneva u subotu usled pretnje od Irme koja je krenula na zapad.

On je rekao da je 25.000 ljudi na Floridi već ostalo bez struje kada je Irma.

– Ovo će vam poplaviti kuće – rekao je Skot upozoravajući na opasan olujni talas između 2 metra i 4 metra duž delova Floride.

NHC je saopštio da se očekuje da će “oko” razornog uragana Irma udariti u obalu jugozapadne Floride i grad Tampu u nedelju, ali da će cela država osetiti efekte oluje.

Kako je AFP preneo, prema izjavama svedoka, ranije danas, ovaj uragan je u kategoriji četiri opustošio Kubu sa najvećom jačinom vetra do 215 kilometara na čas, rušeći dalekovode i noseći krovove kuća.

Državni mediji na Kubi su saopštili da je nakon što je najmanje 19 osoba poginulo na putu Irme preko Kariba. Žrtava na Kubi nije bilo, ali je naneta “ozbiljna” šteta.

Izvor: Tanjug